Olej Arganowy Basic 250 ml
Zwany również jako
ZŁOTO MAROKA
tłoczony na zimno
Posiada delikatny orzechowy smak i aromat.
Wytwarzany z nieprażonych orzechów arganowych.
OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Olej Arganowy:
- posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów
- nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs.
Wystarczy kilka kropel
olej arganowego, aby nadać potrawie wyjątkową nutę.
Jako
prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju
arganowym.
Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości
zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero
pod koniec smażenia lub gotowania.
W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju
arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem.
Wpływa to korzystnie:- na układ
krążenia,
- wyrównuje poziom cholesterolu we krwi,
- zmniejsza ciśnienie
tętnicze krwi,
- zapobiega chorobom serca,
- wzmacnia odporność organizmu.
W Naszej ofercie znajda Państwo dwa rodzaje oleju arganowego:
Olej Arganowy Basic - o bardzo delikatnej orzechowej nucie. Z nieprazonych orzechów arganowych.
Olej Arganowy Classic - o mocnym, orzechowym smaku i aromacie.Z prazonych orzechów arganowych.
W celu uzyskania odpowiadającego indywidualnym gustom natężenia smaku i
zapachu polecamy dowolne mieszanie obu rodzajów oleju arganowego.
OLEJ ARGANOWY-ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ .
Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym
nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz
organizm jest wszechstronny.
Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie
wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów,
chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami
Witamina E to idealny obrońca przed starością i doskonale nadaje się do
walki z utleniaczami. . Zawartość Wit. E (620 mg/kg) jest prawie
dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek (320 mg/kg).
Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F.
Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność
na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega
miażdżycy i zawałom.
Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli
roślinnych, które działaja naprawczo i regenerująco oraz korzystnie
wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone
naukowo.
OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE w ofercie posiadamy również Kosmetyczny Olej Arganowy 100 ml
W kosmetologii olej arganowy jest nieoceniony głównie ze względu na
swoje działanie odmładzające. Obecnie jest prawdziwym hitem w grupie
produktów
ANTI-AGING.
Zawdzięcza to dużej zawartości tokoferoli ( witamina E ), w tym również Beta-tokoferol, Gamma-tokoferol i Delta-tokoferol .
Olej arganowy:
- to eliksir młodości o silnym działaniu regenerującym
skórę,
- wzmacnia włosy oraz paznokcie,
- chroni przed agresywnym
działaniem słońca i wiatru
- jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się
skórę,
- chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek
- łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy.
- przynosi
świetne efekty w chorobach skóry
- jest także stosowany przy egzemie,
pęknięciach skóry.
Z powodzeniem można
stosować go w codziennej
pielęgnacji całego
ciała,
również w pielęgnacji
noworodków. Polecamy dowolne kompozycje z
ulubionymi olejkami eterycznymi
do kąpieli lub masażu.
Jest doskonałym środkiem
na przesuszone.
łamliwe włosy. Zwalcza
łupież skóry. Pomocny
przy rozdwajających się paznokciach.
Głęboko i skutecznie
nawilża suchą skórę.
Zawarta w oleju arganowym witamina F
przyśpiesza gojenie ran, oparzeń,
owrzodzeń, odleżyn, odmrożeń.
Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i
rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów
łojowych. Witamina F używana jest przy produkcji specjalistycznych
kremów, które wykorzystywane są przy pielęgnacji skór niemowlaków,
ma
właściwości antyalergiczne, dobrze się wchłania, wspomaga organizm w
utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Niedobór tej witaminy powoduje wiele
poważnych schorzeń.
Kosmetyczny olej arganowy jest dodatkowo filtrowany, bezzapachowy, o
wysokiej zawartości Wit. E. Tłoczony na zimno z zachowaniem najwyższych
standardów higienicznych.
HISTORIA
Olej arganowy - otrzymywany jest z nasion
drzewa arganowego lub inna nazwa
arganii żelaznej, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części
Maroka. Wartościowy olej pozyskiwany jest z przypominających spiczaste
oliwki niejadalnych owoców. Tłoczeniem oleju zgodnie z tradycją zajmują
się marokańskie kobiety. Olej nazywany przez autochtonów ardjan,
marokańskie złoto lub migdał Berberów ma złocisty odcień oraz delikatny
orzechowy zapach.
Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze
wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby
sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.
Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w
tym kwasu linolowego (ok. 35 %). W swoim składzie zawiera również
wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy (37 %) i
tokoferole (8 %). Tokoferol jest głównym antyoksydantem który chroni
komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników
odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni
czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
OLEJ ARGANOWY NATUWIT to produkt:
-
w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie
-
tłoczony na zimno ( pierwsze tłoczenie)
-
bez środków konserwujących
-
bez sztucznych barwników
-
bez cholesterolu
-
bogaty w naturalną Wit. E
-
certyfikowany ( Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską ( Novel Food Verordnung )
-
oryginalny marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych