Kosmetyka naturalna: Lecznicze konopie w kosmetyce
Kosmetika z konopí
Cannaderm - Moderní kosmetika se opět
vrací k osvědčeným přírodním zdrojům, rostlinným olejům a extraktům.
Konopný olej je pro kosmetické účely ideální, obsahuje kromě
nenasycených mastných kyselin také chlorofyl, fytosteroly a minerály,
velmi dobře se vstřebává do pokožky a má schopnost harmonizovat stav
kožních buněk, vyrovnávat hydratační, lipidovou i pH rovnováhu pokožky,
obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a zvyšovat odolnost pokožky vůči
negativnímu působení okolního prostředí. Navíc je hypoalergení a dá se
výborně kombinovat s dalšími rostlinnými extrakty a oleji.
Produkty z Konopi możecie Państwo nabyć u PEWNEGO dostawcy z Czech. POLECAMY
Co trzeba wiedzieć o
konopiach ? Konopie są bardzo ładną i użyteczną rośliną, która jest
często wykorzystywana w kosmetyce naturalnej. Tylko że była zapomniana
i mało kto potrafi sobie wyobrazić jak wygląda, rośnie i jest zbierana
oraz do jakich celów jest wykorzystywana. Pragniemy aby ludzie bliżej
poznali tę roślinę jaka jest użyteczna i jakie ma działanie lecznicze.
Roślina tradycyjna, która rośnie na naszym gruncie, jest w zasięgu
naszej ręki, dla tego pragniemy wykorzystać tę roślinę w jak
największym stopniu.
JAK DZIAŁAJĄ KONOPIE W KOSMETYCE ?
Olej konopny jest
substancją naturalną o wysokiej wartości odżywczej oraz silnym
działaniu regeneracyjnym na poziomie komórek skóry. Czyści, odżywia i
zaopatruje komórki w energię, doskonale poprawia ich gospodarkę wodną,
wspomaga usuwanie obumarłych komórek i przyspiesza zdrowe dzielenie
komórkowe. Zdrowe komórki oznaczają poprawienie funkcji organów,
poszczególnych układów i całego organizmu.
Konopie oddziałują pozytywnie oraz stabilizują swoimi unikatowymi właściwościami funkcje:
a. Skóry, tkanek i błon śluzowych
Optymalizują
i utrzymują konieczną hydratację, uzupełniają niezbędne substancje oraz
naprawiają konflikty membran komórkowych. Wyraźnie działają przeciwko
niepożądanym wolnym rodnikom, które powodują „oksydację“ skóry, a więc
jej starzenie się.
b. Systemu immunologicznego
Zawierają
tzw. immunomodulatory, które wspomagają i regulują funkcje systemu
immunologicznego zarówno w przypadku obniżonej, jak i zwiększonej
aktywności.
Działanie konopi
Konopie ze względu
na swoje zdolności energetyczne, właściwości antybakteryjne i siłę
regeneracyjną są niezastąpione przede wszystkim w prewencji przeciw
chorobom skóry, a w przypadku uszkodzenia potrafią wspomóc naturalną
regenerację skóry. Naturalnie zawarte substancje antyoksydacyjne walczą
przeciwko destrukcyjnym wolnym rodnikom uszkadzającym ludzki organizm.
Istnieje podejrzenie, że wolne rodniki są przyczyną powstania wielu
problemów zdrowotnych, łącznie z niektórymi rodzajami raka i biorą
udział w procesie starzenia się.
Funkcja konopi
Naturalne
przeciwzapalne i antydrobnoustrojowe działanie połączone z elementami
odżywczymi wspomagają wzrost komórek, a w ten sposób także późniejszą
naturalną regenerację. Ta właściwość jest świetna nie tylko dla osób
z poważnymi problemami zdrowotnymi, ponieważ zapewnia, że po użyciu
preparatu skóra jest elastyczna i optymalnie funkcjonuje. Jest to
spowodowane doskonałym stosunkiem konopnych witagenów i kombinacją
substancji towarzyszących. Krótko mówiąc konopie są wspaniałymi
obrońcami przed szkodliwymi wpływami zewnętrznymi, np. przed działaniem
wolnych rodników oraz znakomicie regulują gospodarkę wodną skóry.
Pewność
Opisywane rezultaty
mogą być osiągnięte przy pomocy jednego lub kilku rodzajów leków.
Większość z nich jest jednak na receptę i często ma wiele niepożądanych
skutków ubocznych. Przy wysokiej koncentracji leczniczych konopi, które
zawierają specjalne kosmetyki Cannaderm, dają te same efekty, ale bez
jakichkolwiek niepożądanych skutków ubocznych.
CO JEST KOSMETYKA NATURALNA?
Kontrolowana
kosmetyka naturalna czyli zwycięstwo producentów czystych naturalnych
kosmetyków nad nadużywaniem pojęcia naturalny.
Po boomie
kosmetyki naturalnej w ostatnich latach dla klientów stało się coraz
trudniejsze zorientowanie się w tym, co jest a co nie jest rzeczywiście
naturalne. W tej sytuacji producenci kosmetyków naturalnych w Niemczech
zdecydowali się wspólnie opracować przepisy, które regulowałyby
stosowanie terminu kosmetyki naturalne. Po pięciu latach prac
przygotowawczych w roku 2006 powstały Dyrektywy dla kontrolowanych
kosmetyków naturalnych. Spełnienie surowych kryteriów na kontrolowane
kosmetyki naturalne dla każdego nowego produktu ocenia niezależny
międzynarodowy instytut Ecocontrol w Osterode. Na podstawie jego
pozytywnej oceny producent uzyska dla konkretnego produktu pozwolenie
na używanie nazwy i oznaczenia ochronnego "Kontrolowana kosmetyka
naturalna". Jakie są kryteria, które każdy produkt kontrolowanej
kosmetyki naturalnej musi spełniać?
1. Surowce roślinne
pochodzą, jeśli jest to możliwe, z kontrolowanego gospodarstwa
ekologicznego lub z certyfikowanego zbioru na wolnym powietrzu.
2. Produkty ani
surowce wyjściowe nie są testowane na zwierzętach. Nie można stosować
surowców z martwych zwierząt (kolagen zwierzęcy, wydzielina kaszalota,
tłuszcz z norki itp.)
3. Możliwe do
udowodnienia zastosowanie nieszkodliwych substancji mineralnych
(np.soli kuchennej) jest dozwolone, z wyjątkiem punktu 5.
4. Surowce
ogranicznie wykorzystywalne: emulgatory i tenzydy. Dozwolone są
wyłącznie te emulgatory i tenzydy, które są produkowane z olejów
roślinnych, olejów i wosków, z lecytyny, lanoliny, wosku pszczelego,
cukrów roślinnych i skrobii, białek roślinnych.
Kontrolowana kosmetyka naturalna konsekwentnie nie stosuje:
o barwników syntetycznych
o perfumacji syntetycznej
o silikonów
o parafiny, wazeliny i innych produktów ropopochodnych
5. Konserwacja: do
zapewnienia czystości mikrobiologicznej oprócz naturalnych systemów
konserwacyjnych dozwolone są następujące substancje: kwas benzoesowy i
jego związki, kwas salicylowy i jego związki, kwas sorbowy i jego
związki, alkohol benzylowy.
6. Zastosowanie radioaktywnego naświetlania by zapewnić czystość drobnoustrojową produktów nie jest dozwolone.
CENNY OLEJ Z KONOPI
Olej konopny nie
jest wśród olejów roślinnych żadnym novum, przecież człowiek stosował
olej tłoczony z nasion konopi przez tysiąclecia, służył mu on jako olej
w kuchni, w kosmetyce, w medycynie a także jako olej użytkowy – dziś
powiedzielibyśmy raczej techniczny – do oświetlania, malowania,
mieszania farb czy pokostu.
Olej konopny
Olej z nasionka
konopi uzyskiwano pierwotnie tylko tłoczeniem, nowoczesna technologia
rozszerzyła możliwości o wykorzystywanie wysokiego ciśnienia,
temperatur, rozpuszczalników. W czystej postaci – a więc nierafinowany,
tłoczony na zimno olej konopny (czasem określa się go nieprawidłowo
jako dziewiczy) stosuje się jako olej spożywczy, w kosmetyce, farmacji
a także w medycynie holistycznej.
Rafinowany olej
konopny wykorzystuje się następnie raczej do celów technicznych, do
malowania, farb i pokostu oraz jako surowiec produkcyjny.
Według ostatnich
badań naukowych czysty olej konopny należy do najcenniejszych olejów
roślinnych wogóle – ma wyróżniającą się zawartość cennych
nienasyconych kwasów tłuszczowych α- i γ-linolenowych, kwasów
linolowych i kwasów stearydonowych, następnie fitosterolów, minerałów i
witamin. Nowoczesny sposób życia znacznie ograniczył naturalne źródła
przyjmowania tych substancji z pożywienia, można nawet powiedzieć, że
nasz styl życia i sposób odżywiania wymaga stale zwiększonego
dostarczania tych esencjalnych substancji.
Kosmetyki z oleju konopnego
Kosmetyka znów dziś
powraca do sprawdzonych naturalnych źródeł: roślinnych olejów i
ekstraktów. Odwrotnie dochodzi do odejścia od stosowania materiałów
syntetycznych, barwników, konserwantów lub derywatów ropnych. Przede
wszystkim dlatego, że w naszej cywilizacji poważnie wzrasta liczba
ludzi, którzy mają problemy ze skórą lub wrażliwie wręcz alergicznie
reagują na takie substancje.
Olej konopny jest do
celów kosmetycznych idealny, zawiera wyważony stosunek cennych
nienasyconych kwasów tłuszczowych i naturalnych antyoksydantów,
następnie jest hypoalergiczny i bardzo dobrze penetruje w głąb skóry,
nie tworzy jedynie śliskiego filmu na zewnętrznej warstwie skóry.
Właśnie dzięki tej właściwości nienasycone kwasy tłuszczowe i inne
elementy mogą przenikać do głębszych warstw skóry i wpływać w ten
sposób na procesy komórkowe bezpośrednio i natychmiastowo. Olej konopny
ma dzięki swoim właściwościom naprawdę pozytywne działanie na stan i
funkcjonowanie ludzkiej skóry, potrafi zharmonizować stan komórek
skóry, skutecznie wyrównuje równowagę hydratacyjną, lipidową i
równowagę pH skóry, wspiera także odnowę ochronnego płaszcza skóry, a
więc zwiększa ogólną odporność skóry przed działaniem negatywnych
wpływów zewnętrznych.
Olej olejowi nierówny
Na rynku istnieje
dziś cała skala produktów kosmetycznych i parafarmaceutycznych, które
zawierają w składzie olej konopny. Kosmetyki z olejem konopnym są w ten
sposób deklarowane jako specjalne, zdrowotne lub kosmetyki o określonej
funkcji i bywają prymarnie przeznaczone do pielęgnacji problematycznej
lub skłonnej do podrażnień skóry. Producenci wymieniają jako główny
składnik olej konopny, a więc Cannabis Sativa Seed Oil ( niniejsza
nazwa musi być wymieniona w składzie, bądź też INCI produktu).
Istotną rolę podczas
wyboru kosmetyków odgrywa później również zawartość oleju konopnego
(zawartość procentowa) oraz zachowywanie wszystkich standardów tzw.
kosmetyków naturalnych – tak więc działanie, stosowanie surowców
naturalnych najwyższej jakości, a także absencja barwników, perfum i
derywatów ropnych. W przypadku kosmetyków z konopi rzecz jasna główną
rolę odgrywa właśnie ów olej konopny, jego jakość, zawartość procentowa
i wpływ na organizm ludzki.
W Czechach do
produkcji kosmetyków z konopi stosuje się w zasadzie 2 typy oleju
konopnego, które różnią się sposobem ekstrakcji z nasionka konopi.
Właśnie na różnicy obu typów ekstrakcji jest następnie oparta również
różna komunikacja produktów końcowych oraz zaakcentowanie różnego
działania na ludzką skórę.