Olej arganowy - eliksir zdrowia i urody!!!
Wytwarzanie oleju arganowego metodą tradycyjną
Olej arganowy – olej wytwarzany z owoców arganii żelaznej.
Wytwarzanie polega na zmieleniu w ręcznych żarnach ziaren owoców
drzewa arganowego do oleistej pasty, z której ręcznie wyciska się olej.
Olej arganowy jest nieznacznie ciemniejszy niż oliwa z oliwek,
z czerwonawym zabarwieniem. Rozróżnia się dwa rodzaje oleju arganowego:
ciemniejszy, który może być używany do gotowania oraz jaśniejszy - kosmetyczny.
Olej arganowy posiada różne właściwości medyczne, między innymi obniża poziom cholesterolu,
poprawia krążenie i wspomaga naturalną odporność organizmu. Na świecie
cieszy się popularnością jako składnik wielu kosmetyków.
Pozostałością z ziaren po tłoczeniu oleju jest gęsta pasta o czekoladowym kolorze o nazwie "amlou", która posłodzona serwowana jest jako dip do chleba na śniadanie w berberskich gospodarstwach domowych. Smak tego dipu jest bardzo zbliżony do smaku masła orzechowego.
Berberskie
gospodarstwa domowe wytwarzają swój własny olej służący głównie do
gotowania. Ponieważ jest bardzo drogi, można używać go oszczędniej, na
przykład do doprawiania sałatek. Kilka kropel dodanych do potrawy na
chwilę przed podaniem nadaje daniu bogaty, orzechowy aromat.
Produkcja oleju arganowego jest nadal wykonywana na wsiach głównie
przez kobiety. Ale wielu ludzi wierzy, że jeżeli olej stanie się
bardziej znany, doprowadzi to do większego zatrudnienia w regionie i
poprawi stan środowiska.
Zapożyczone z WIKIPEDIA.
| Kilka lat temu olej
arganowy, choć nie jest znany nawet w całym Maroku, trafił do
najlepszych delikatesów Europy i stał się bardzo modny. Dietetycy
wyrażają się o nim w samych superlatywach, superlatywach kucharze
nazywają go truflami czy kawiorem wśród olejów. |
|
"Focus" nr 12 (123) grudzień 2005 |
W Naszej ofercie znajda Państwo trzy rodzaje Oleju Arganowego:
Olej Arganowy spożywczy w celu uzyskania odpowiadającego indywidualnym gustom natężenia smaku i
zapachu polecamy dowolne mieszanie obu rodzajów Oleju Arganowego.